Align With Me

Предпразнично ‘изключване’

Вашият коментар

Имате ли нужда да си починете истински? Да усетите как лягате на земята и цялото ви тяло се “разтапя“и става едно с пода, като всяка нишка напрежение се разтваря и изчезва без следа?

Знаете ли защо в часовете по йога за западни хора позата на мъртвеца (шавасана) се оставя за края на практиката? Ако опитате в началото, тялото е толкова “дърпано“ в различни посоки от напрежението в сгъвачите на таза, кръста и горната част на гърба, че да се проснеш като умрял в пълен покой е почти невъзможно.

Предлагам ви да “минете напряко“и вместо да прекарвате час в настройване на тялото за релаксация, да обърнете внимание на ключовите напрегнати места, които ви пречат да легнете спокойно на пода и да релаксирате или да медитирате.

Преди да започнете с релаксацията, намерете дебело одеало, което да сгънете на четири (може да ползвате и твърда възглавница) – него ще сложите за опора под плешките. Вземете и малка възглавница или тухличка за йога, която ще поставите под главата.

Легнете на пода и затворете очи. Усетете как се чувства тялото ви:

– колко е дълбока извивката на кръста

– докосват ли плешките земята и докосват ли я еднакво

– колко далеч са раменете от пода

– опира ли задното бедро в земята

– спокойно ли е цялото тяло и усещате ли гръбнака релаксирал на пода

– къде е брадата ви – вдигната високо към тавана или спокойно почиваща към гърдите

След като сте оценили тялото си по точките по-горе и сте съзнателни за напреженията, които носите от деня си, преминете към релаксацията. Основната цел на тази “базова релаксация за псоас“ е да отпуснете поясния дял на гръбначния стълб, където се залавят въпросните мускули и да подобрите тонуса на диафрагмата, тазовото дъно, екстензорите на гръбнака, квадратус лумборум и др. виновници за напрежението в тази зона.

Защо “предпразнично изключване“ в заглавието? Декември е особено напрегнат месец, а коремната област и кръста реагират остро на стрес, бързане, крайни срокове и притеснения. Ако поддържате тази зона в добро здраве и устойчивостта ви на стрес ще бъде завидна.

psoas release from top

Ето как да се позиционирате за релаксацията:

1. Поставете нагънатото на 4 одеало на земята и легнете, като сложите зоната на плешките върху него. Всичко от плешките надолу ще бъде свободно, таза неутрален, краката изпънати.

2. Поставете възглавничка или тухличка за йога под главата, така че брадата да може да се отпусне към гърдите и врата да е спокоен. Сложете ръце встрани, с дланите нагоре.

3. Усетете къде се намират ребрата ви и визуализирайте гръдния кош и кръста. Със спокойно дишане отпускайте гръдния кош, като си представите, че между плешките и таза ви виси лек хамак.

Останете легнали така поне 10 минути. В идеалния случай изберете тихо и тъмно помещение. Бихте могли дори да си подремнете. Много хора намират тази поза толкова успокояваща, че избират да дремват така всеки следобед. При болки в кръста и хроничен стрес може да увеличите престоя си в псоас релаксация и да го правите по-често.

Когато сте готови да излезете от позицията, махнете одеалото и възглавницата и легнете на пода както в началото, когато оценявахте напрежението си. Намирате ли промени? Къде успяхте да се отпуснете и кои зони имат нужда от още внимание?

Бъдете здрави!

Галя

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s