Align With Me

10 неща, за които си мисля след семинарите в София

Вашият коментар

Заедно с Ефтим от Sport Revolution отдавна си говорим колко е важно трениращите хора да имат възможност да станат по-съзнателни за телата си, да се движат с по-добро качество и над вече изградената основа да надграждат тренировъчен капацитет за избрания си спорт или движение за здраве. Много често тренирайки достигаме до определен предел, където не ставаме по-силни, стигаме до контузии, а понякога дори и се сбогуваме с любими занимания, само защото сме надградили количествено изражение на капацитета си за движение – скорост, сила, експлозивност, над мускулo-скелетна платформа, която има недостатъчна функционалност. Решението е да се захванем с определен вид движение, което да подобри връзката ни с тялото, да ни информира за състоянието на системата ни, да ни позволи да подобрим подредбата на костите и центрацията на ставите. Това може да направите с различни системи, които работят задоволително, но никъде ефекта не е бил така видим и значителен като при работата ми с Ресторативно Движение.

Имах огромната чест да преподавам на два семинара Ресторативно Движение и един Primal Move, от които бързам да споделя впечатления 🙂

Image

РД групата 🙂

1. На всяка възраст и във всяка форма, във всеки момент на живота, може да започнете да ставате съзнателни за позиционирането на тялото си, връзката между неговите елементи и как мислите, действията, изборът на една или друга позиция, могат да бъдат както благотворни така и да причинят болка и болест.

2. Няма прави хора и хора без дисфункции. Идеята на РД не е да се сравняваме с някакъв непостижим модел, а да моделираме живота си така, че да бъдем по-близко до придодно зададената ни форма, функция и да постигаме мечтите си.

3. РД не е система за разтягане или силови движения. Целта на РД е да възвърне баланса на мускулите и физичните сили в ставите и да направи движението ефективно, безболезнено, приятно и леко. Това се постига спазвайки определени маркери на позициониране на костите и ставите докато се правят конкретни упражнения, НО упражненията не са важни. Важни са маркерите, а тях може да позиционирате независимо къде сте и дали правите движения или не.

Image

Primal Move групата

4. РД може да изглежда статично и изключително бавно и методично занимание, но целта му е да позиционираме  тялото и да изградим сетивност в рамките на нова телесна картина на по-голяма мобилност и богата проприоцепция. Това не може да се случи със 100 км в час.

5. Важно е как говорим на себе си приемайки новата информация. “Ееее, че съм крив!“ не е начин да въведеш тялото в ново, позитивно и безопасно преживяване. “Виж колко по-добре може да стане!“ е доста по-градивен начин да се изразим, когато пожелаваме нещо от тялото си и за тялото си.

Image

6. Покланям се пред силата на групата. Когато един минава през трансформация, усеща ставите си по-свободни, таза си по-подвижен, дишането си по-дълбоко, тази промяна може да се сподели и от всички останали. Работата сам е важна, но работата в група е незаменима.

7. Предай знанията и уменията си на другите. Ако можете или знаете нещо, особено ако други биха се възползвали от него, споделяйте го и позволявайте на всеки да вземе колкото му е нужно и колкото може в момента. Никога няма да сте ограбени от това, че сте научили друг или той е избрал да преподава наученото от вас. Възможно е да бъдете обичани, така както вие обичате учителите си.  Предавайки наученото привличате нови учители. Предай нататък, светът е широк и щастие има за всички.

8. 3000 повторения са нужни за да научим нещо добре. Изберете върху какво да работите и станете негови ученици. Ако успоредната позиция на стъпалата е вашия нов път към осъзнаване на действията ви, работете върху това. След време ще сте готови за повече. Спокойно се движете в правилната посока, знаейки че времето за което ще постигнете облекчение или резултат е различно за всеки и до по-добро себеусещане се стига по най-различни начини.

9. РД е пособие в чантата с инструменти на треньори, терапевти и рехабилитатори. То е само едно от десeтките пособия, които някой ще използва за да обясни ЗАЩО имате конкретна дисфункция. Гледайки комплексно на всеки един проблем, може да намерите и добро валидно решение. РД може да няма отговор на всеки въпрос и това е ОК. Няма идеални пособия, но има много полезни пособия.

Image

10. Ресторативното движение е сила  – с него можете да овладеете механични процеси, които не сте знаели че съществуват, да добиете близост, която не сте имали с тялото си и да изявите пълния си хармоничен човешки потенциал, без болка, без стрес и без да правите компромис със здравето си.

Ако сте изпуснали семинарите, обещаваме че ще направим още много. В залата ще имаме и редовни уебинари, за да останем свързани и заедно да се развиваме към по-голяма, здрава и щастлива група от хора, които променят България и света!

На всички които поставиха началото миналата година и сега, благодаря за доверието, смелостта и приятелството!

Бъдете здрави 🙂

Галя

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s