Align With Me

Корем – като на Аполон или като на Буда?

Вашият коментар

Когато учиш за тялото има ситуации, в които трябва да застанеш честно срещу себе си (обикновено пред огледалото) и да си отговориш на няколко въпроса, като например:

А: Как знам, това което знам?

Б : Защо вярвам, това което вярвам?

В: Кой ме e учил да седя/ стоя/държа четка за зъби/ходя?

Г: Защо това което виждам в огледалото не ми харесва? Кой определя кое да ми харесва? Към каква култура принадлежа?

Мога да продължавам с въпросите, защото си ги задавам всеки ден. За щастие  мога да общувам и с други хора, които си ги задават. Не искам да си представям колко лудо и самотно занимание би било да си ги говоря сама тези неща.

Понеже е важно и по темата, нека да приложим въпросните въпроси (много смешно звучи) към външния вид и тонуса на корема.

С майстор учителя Тим Харис в Института по ресторативно движение работим по въпроса с тонуса на корема…

От статуите на гръцки богове насам, че през фитнес ревюлюцията на 70те, и още по-шантавата революция на силните мацки от 2000 година насам (силен е новото кльощав, също познато като strong is the new skinny, no pain no gain и др.), стегнатия, плосък, хубав, оформен, като плочки на баня, като корица на речник, като чиния с великденски яйца корем е в центъра на вниманието на почти всеки (освен на баба ви, която смее да твърди, че тия плочки по нейно време не са приемани за нормални и само плочкаджиите са ги имали).

Знам за този културен феномен през няколко канала. Първо съм жена, закърмена с балет от ранна детска възраст. Второ съм прекарала последните почти 17 години от живота си преподавайки движение под някаква форма и последните 10 и здравословно хранене. Целта на 99% от хората (освен на Буда, който е светнат по тия въпроси) e да си махнат корема (защото е нещо гадно, което пречи и не е хубаво, изключвам хората с метаболитни проблеми за които е въпрос на оцеляване да нямат корем). Трето, собственоръчно съм написала десетки статии по въпроса за това как да се постигне въпросния корем (защото е постижимо, с малко време и дисциплина, освен ако не ви е даден по рождение, като на повечето майстори, които ви правят изолация на блока и които не са чували за диета и спорт, да са живи и здрави).

И мъже и жени така искат да имат плоски кореми, че освен да внимават с какво се хранят и освен да спортуват (две неща, които подкрепям напълно) правят още едно нещо, което е във фокуса на този дълъг биомеханичен поток на съзнанието. Правите го и вие, знайно или не. Правила съм го и аз, незнайно, но със знайни последствия. Какво правите ли? Стягате си корема, стягате го и го гълтате, и го стягате и го гълтате докато не получите астма, запек, менструални болки, болки в кръста, не ви се възпали простатата и сексът започне да не върви като преди.

Ще си позволя да цитирам моя приятелка, която наскоро дойде на консултация. На въпроса с какво мога да помогна, тя ми каза: “ ами не мога да дишам!“. На мен това ми се струва като сериозен проблем. Причината? Един корем глътнат като за последно. Една диафрагма, която не си е на мястото. Един човек, който диша с последната останала територия от дробовете си, в стрес от всяка малка ситуация. Готино? Никак.

Та на въпросните въпроси:

А: Как знам, че коремът трябва да се гълта?

Навярно защото знам, че когато не го гълтам той седи леко изпъкнал. А изпъкналият корем не е секси. Да сте видели модел с изпъкнал корем? Няма. Всички мацки имат плоски кореми. Като го глътна и моят става плосък. Това е нормално, не е ли?

Б : Защо вярвам, това което вярвам?

Защото всички го вярват (лошо лошо, Земята отдавна не била плоска, ама кой да ти чете!)

В: Кой ме е учил да седя/ стоя/държа четка за зъби/ходя?

Лично мен да си гълтам корема най вероятно братовчедка ми ме е учила. Или учителката по балет – като ти стегнат корсета той сам се гълта.

Г: Защо това което виждам в огледалото не ми харесва? Кой определя кое да ми харесва? Към каква култура принадлежа?

Защото искам да изглеждам като корицата на Women’s Health. Защото жените с плоски кореми са хубави, щастливи, обичани, безгрешни, чисти. Защото никой няма да дойде при треньор, на който коремчето му не е като корица на книга, плочки за баня, чиния с великденски яйца. Защото никой не иска да приеме нормалната човешка физиология – онази, която не е от корица. Защото приемането значи, че сме съвършени, а ако сме съвършени значи проблемите не са в телата ни, а в главите ни.

Корем

Коремът сам се прибира, когато трябва – нарича се рефлекс, но се случва само ако вече не сте го прибрали насила 😉 Има време за стягане и време за релакс.

Не ме разбирайте погрешно – не говоря за това да отгледате дебел слой мазнина на корема си и да му се радвате. Мазнините в областта на корема са рискови за редица метаболитни и сърдечносъдови заболявания. Говоря за това, че дори един корем без почти никаква подкожна мазнина може да не си е на мястото. И за да влезем в по-дълбоки води – не е с оптималния си тонус. Разбирайте мускулите не са в оптималната си дължина в която могат да генерират напрежение, защото вече са напрегнати. За да илюстрираме това стегнете си бицепса. Яко го стегнете. Сега пак го стегнете (няма как ако сте стегнали нещо да го накарате да се стегне повече).

Един хронично глътнат корем освен че пречи да използваме мускулите си правилно, измества наляганията в коремната кухина към интересни места. Има един ефект във физиката, който се изобразява лесно с балон. Ако вземете един балон в ръце и го стиснете в една посока, въздуха в него ще се измести в противоположната посока – ако глътнете корема навътре, диафрагмата застава по-високо, а мускулите на тазовото дъно са под постоянен стрес и имат хипер тонус (здравейте менструални болки, пролапси, напишквания при кихане, проблеми с простатата и драми в секса).

Тук дори няма да обсъждаме какво означава да дишаш с ключиците и защо и йогите и мечето Йоги дишат с корема.

Научете се да дишате, гледайте Cartoon Network. Ом!

Междувременно, как можете да си помогнете?

На 4 крака, със спокоен гръбнак и таз, подишайте и отпуснете корема така че органите ви да слязат по-близо до земята

1. Спрете да си гълтате корема. Най-лесно е да застанете на 4 крака и да подишате малко в тази позиция. Отпуснете си гръбначния стълб, позволете на таза да се завърти в естествената си позиция. След това оставете органите да се спуснат към земята. Запомнете това усещане.

2. Спрете да си гълтате корема.

3. Спрете да си гълтате корема.

4. Купете си дрехи с мека талия, които не притискат корема ви.

С тези простички 4 стъпки нещата драматично ще се променят в рамките на дни. Остава да си отговорите на въпросите по-горе честно и да бъдете спокойни, че всички сме създадени съвършени.

Бъдете здрави!

Галя

Продължение от 21 Март 2014  –  вижте този чудесен пост по същата тема от моята колежка Дженифър!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s