Align With Me

Глава напред, глава назад

Вашият коментар

Врат стойка-правилно неправилноМного от хората, които търсят моята помощ имат болки във врата и раменете. Понякога ги болят и лактите или китките, дори им изтръпват пръстите. След като разгледаме здравната история и лекаря/терапевта одобри започването на двигателна програма и след като направим пълна биомеханична оценка пристъпваме към разглеждане на ежедневните навици и постурални позиции, които човек избира. Защо това е важно?

И в храненето и в движението има важен принцип – да изключим вредните влияния, преди да включим корекции. Така, ако се храните с бърза храна 3 пъти на ден, по-важно е да намалим посещенията в МкДоналдс и да заменим газираните напитки с вода, отколкото да включим мултивитамини и супер-храни. Корекцията няма да работи добре, ако вредният навик е налице.

Стойката “глава напред“ или “компютърна глава“ се среща при почти всеки, който се оплаква от дискомфорт във врата и раменете. Други често срещани оплаквания са влошено зрение, понижена концентрация, умора, дихателни проблеми, мигрени, високо кръвно налягане, болки в ушите, сърдечносъдови изменения, гръбначни изкривявания, храносмилателно смущения, заболявания на щитовидната жлеза. Стига ли? Проверете позицията на главата си още сега.

Спокойната глава е балансирана над раменете без това да ни струва някакво огромно напрежение или усилие. Aко погледнете отстрани, линия прекарана през ухото минава вертикално през рамото – всичко изглежда подредено и нормално. За всеки сантиметър, който главата минава пред тялото гръбнакът трябва да понася все по-голяма тежест – до 2-3 кг за сантиметър, и колкото по-напред минава главата, толкова повече тежи и изкривява стойката ни.

Повечето хора, с които работя, прекарват 6-10 часа на ден пред компютър или зад волана на автомобила си. Дори да им предпиша най-добрата възстановителна програма и корективни движения, ако главата им продължи да живее пред останалата част на тялото, за съжаление резултите няма да са добри.

врат напред, стойка, корекция

И сами може да коригирате позицията на врата си като хванете малко коса на тила си и дръпнете леко нагоре и назад (нежно, разбира се!)

Какво може да направите, ако откриете, че и вашата глава обича да мигрира пред тялото?

1. Наблюдавайте се и я връщайте назад, колкото по-често се сещате за това, толкова по-добре.

2. Поне веднъж седмично правете масаж на гърба и врата, при възможност с опитен мануален терапевт.

3. Наблюдавайте дишането си: ако дишате с горната част на гръдния кош и раменете, не се учудвайте, че сте напрегнати. Научете се да дишате с корема и долната част на гръдния кош – може да го направите сами или в час по йога.

Ако все още ви е трудно да си представите как да върнете главата на мястото и, гледайте това кратичко видео, където ще научите не само за позицията на главата, но и за позицията на таза.

Бъдете здрави и прави!

Галя

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s